Nie ma nic lepszego niż zwieńczenie niedzielnego obiadu pysznym deserem. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych, ciężkich i śmietanowych ciast szukając lekkich i zdrowych deserów.

Jesienny czas obfituje w smakowite jabłka, z których można przygotować wiele zdrowych pyszności.

Poznaj przepis na smakowity deser jabłkowy z owsianą kruszonką

Jabłka są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości błonnika i witaminy C, w połączeniu z płatkami owsianymi stworzą pyszny, pełnowartościowy i zdrowy zamiennik tradycyjnego deseru.

Dodatek masła orzechowego sprawi, że deser nabierze wyjątkowego charakteru. Ten owsiany deser smakiem przypomina babciną szarlotkę, jednak jest o wiele szybszy w wykonaniu. Deser będzie gotowy do spożycia już po 30 minutach.

W portalu kulinarnesmaki.pl znajdziesz przepis na to jak przygotować zdrowe i pyszne naleśniki.

Do przygotowania jabłek pod owsianą kruszonką potrzebujemy:

  • 3-4 słodkich, twardych jabłek
  • pół szklanki płatków owsianych
  • garść dowolnych orzechów lub nasion (migdały, orzechy włoskie lub słonecznik, dynia)
  • 2-3 łyżki miodu, syropu daktylowego lub syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: rodzynki

Jak zrobić szybki zdrowy deser z jabłek i płatków owsianych?

Przygotowywanie deseru rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plasterki. Następnie pokrojone jabłka przekładamy do kokilek lub małego naczynia żaroodpornego.

W osobnej miseczce zagniatamy owsianą kruszonkę: słodzidło (miód, syrop daktylowy lub klonowy) zagniatamy szybko z płatkami owsianymi i masłem orzechowym do powstania kruszonki. Wszystko możemy połączyć także przy użyci malaksera.

Jabłka w kokilkach posypujemy cynamonem. Dorzucamy rodzynki i pokrojone orzechy lub nasiona. Całość przykrywamy owsiano – orzechową kruszonką.

Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut lub do wyraźnego zrumienienia. Smacznego!