Parmezan, gorgonzola czy swojski oscypek bardzo się różnią. Jest jednak coś, co je łączy – doskonale się rozpuszczają i pysznie smakują po zapieczeniu!
Papryka z mozzarellą
szklanka komosy ryżowej (kuskusu lub ryżu)
cebula
3 papryki
150 g sera mozzarella
2 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz, tymianek
pomidorki koktajlowe
oliwa
Komosę umieść na sicie, przepłucz. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj osączoną komosę. Chwilę smaż, mieszając. Wlej 2 szklanki wody. Gotuj komosę pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziarna wchłoną całą wodę i staną się lekko przezroczyste. Zdejmij z ognia, ostudź.
Strąki papryki opłucz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Mozzarellę osącz, zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno suszone pomidory.
Komosę wymieszaj z pomidorami i przeciśniętym czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Napełnij połówki papryk. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą. Obłóż serem. Obok ułóż gałązki pomidorków. Piecz 30 min w 180°C.
Łosoś z porem i gorgonzolą
400 g filetów z łososia
duży por
po kilka gałązek koperku i rozmarynu
sok z połówki cytryny
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
150 g sera typu gorgonzola
sól, pieprz
100 ml białego wina
Filety opłucz, osusz, ułóż w misce. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Obłóż gałązkami koperku. Odłóż pod przykryciem na 2 godziny.
Oczyść starannie i opłucz pod bieżącą wodą pora. Osusz go, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem na mniejsze kawałki (3-5 cm).
Śmietanę utrzyj w misce razem z serem. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułóż pokrojone na kawałki filety z łososia. Posyp je igiełkami rozmarynu (lub obłóż całymi gałązkami), skrop białym winem (najlepiej wytrawnym).
Filety polej przygotowaną masą serową. Naczynie z łososiem wstaw do piekarnika. Piecz całość 30-35 minut w temperaturze 180°C. AP Jeśli nie przepadasz za porem, dodaj do łososia szalotki lub marynowane zielone szparagi.
Cannelloni z ricottą
400 g mrożonego szpinaku
czosnek
cebula
1 op. cannelloni
250 g ricotty
1/2 I mleka
oliwa, mąka
100 g parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkat.
Szpinak rozmroź, osącz na sicie, posiekaj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Obierz i poszatkuj drobno cebulę. Przesmaż ją na łyżce oliwy. Dodaj szpinak i czosnek, duś kilka minut.
Zawartość patelni przestudź, połącz z ricottą. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Parmezan zetrzyj na tarce. Połowę dodaj do masy.
W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Wlewaj cienkim strumieniem zimne mleko i cały czas mieszaj. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go solą, pieprzem i gałką.
Cannelloni napełnij farszem. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej sosem. Posyp resztą parmezanu. Przykryj i piecz 35 min w 200°C. Odkryj, dopiekaj 10 minut.
Łódeczki ziemniaczane z oscypkiem
4 duże ziemniaki
masło
150 g oscypka lub innego wędzonego sera (np. rolady ustrzyckiej)
2-3 ząbki czosnku
cebula
pół pęczka szczypiorku
po kilka gałązek natki i koperku
sól, pieprz
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Wyjmij, ostudź, przekrój na połówki.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach oscypek lub inny wędzony ser. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Przesmaż ją na łyżce masła. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i drobno posiekaj. Połącz ze startym serem. Opłucz i posiekaj szczypiorek, natkę i koperek.
Połówki ziemniaków ułóż na blasze, oprósz odrobiną soli, dopraw pieprzem. Rozłóż masę serową z czosnkiem. Piecz łódeczki 15-20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posyp ziołami.